• Видиво
  • Галерея
Етно-радіо
  • Берви
  • Закордоння
  • Карпати
  • Наддніпрянщина
  • Південь
  • Поділля
  • Полісся
  • Полтавщина
  • Прикарпаття
  • Слобожанщина
 
 
  • Видання
  • Статті
  • Про проект
  • Зв’язок
 
  • Інструментальна музика
  • Весілля
  • Епос
  • Казки
  • Кобзарство/Лірництво
  • Колискові
Етно-мапа
Головна » Галерея »

Їжа та харчування

  • Гриби смажені, печериці. Їх смажать на олії, вершковому маслі, смальці, часто по тому притушковують у сметані. Гриби на Поліссі споживають не лише у піст, але й у м’ясоїд: у сезон – свіжі, а в міжсезоння – сушені й солоні. Досі подекуди зберігся суто поліський варіант соління грибів у готовому розсолі з-під огірків
  • Капуста смажена. На 1 кг квашеної беруть 1 кг свіжої капусти і тушкують разом на олії, аж доки випарується рідина, солять, перчать, за потребою додають цукру, кладуть кмин і підсмажують, весь час перемішуючи. Часто до капусти додають мочені яблука кислих сортів (антонівка), січуть їх і тушкують разом. Їдять гарячою і холодною. У м’ясоїд смажать на смальці, додавши шкварки. Окремо чи разом подають смажену домашню ковбасу. На Поліссі капуста – не лише повсякденна страва, без неї не обходиться жодна урочистість
  • Деруни (драники, дранікі, терчаники). На 1,5 кг картоплі – 3 столові ложки пшеничного борошна, 0,5 скл. холодного молока, 2 цибулини, яйце, сіль, олія чи смалець для смаження. Обчищену картоплю труть на дрібній тертушці, злегка відтискають через марлю чи рідке полотно, додають молоко (а у м’ясоїд - яйце), сіль, натерту цибулю, борошно і вимішують до однорідної маси. Смажать на олії чи смальці, як оладки, – з двох боків. Їдять гарячими зі шкварками, засмажкою з цибулі, сметаною, ряжанкою, смаженими грибами або розтертим з сіллю і заправленим олією часником
  • Коми картопляні з маком, смажені. На 1,5 кг картоплі – 4-5 столових ложок пшеничного борошна, 1,5 склянки тертого маку, сіль, олія для смаження. Картоплю варять у лушпайках, чистять, трохи охолоджують, пропускають через м’ясорубку, додають 3 ложки борошна, сіль і добре вимішують. Відрізаючи від тіста ложкою невеликі шматочки, виробляють кульки розміром з куряче яйце, викачують у борошні і рівномірно підсмажують з усіх боків. Подають гарячими з грибами чи грибною підливою, засмажкою з цибулі на олії, тертим з сіллю й олією часником, а у м’ясоїд – зі сметаною, шкварками, молоком

  • Квасоля
  • Холодними коми їдять до гарячих страв, а також з капустою, огірками, моченими яблуками
  • Розтиранка з цибулею і часником. На 0,5 кг молодого коров’ячого сиру – 100 гр сметани, 100 гр розігрітого вершкового масла, склянка гарячого пряженого молока, пучечок зеленої цибулі й часнику, кріп, петрушка, зерна кмину, сіль. Сир розтирають з гарячим молоком, поступово його додаючи, кладуть сіль, масло, ще вимішують, збиваючи так, щоб розтиранка вийшла пухкою. Дрібно ріжуть усю зелень, додають до розтиранки і ще вимішують. Викладають у полумисок, прикрашають зеленню і посипають кмином
  • Поліські страви


  •  
     
    •  
      Видання
    •  
      Статті
    •  
      Про проект
    •  
      Зв’язок